† † †




Sebrané myšlenky dne - leden 2024




Denní modlitba Celosvětové sítě modlitby se svatým otcem Františkem na leden 2024

    Nebeský Otče, kladu před tebe celý dnešní den a ve spojení s tvým Synem, který ve mši svaté neustále zpřítomňuje svou oběť za záchranu světa, ti nabízím své modlitby, práce, utrpení i radosti. Duch Svatý, který vedl Ježíše, ať je i mým průvodcem a dává mi sílu svědčit o tvé lásce. Spolu s Pannou Marií, Matkou našeho Pána a Matkou církve, to vše přináším jako svou nepatrnou oběť zejména na úmysly Svatého otce a našich biskupů: Svatý Františku Xaverský, oroduj za nás! Svatá Terezie od Dítěte Ježíše, oroduj za nás!

    Úmysl papeže - Za dar rozmanitosti v církvi: Modleme se, aby křesťanská společenství s pomocí Ducha Svatého v rozmanitosti charizmat rozpoznala své obdarování a v různosti liturgických tradic uvnitř katolické církve objevila své bohatství.

    Národní úmysl - Za studenty: Modleme se, aby studenti dobře využívali čas k prohlubování poznání i k rozvoji svěřených darů.



Myšlenky na pondělí, 1. 1. 2024

 Někdy se zaměřujeme na jiné a přebíráme odpovědnost za jejich životy takovou měrou, že si ani nenajdeme čas, abychom hledali východisko z vlastních problémů. ... (Slovo pro každý den)
 Myslím si, že Bůh od nás nechce a ani neočekává úspěšnost a dokonalost. Očekává od nás víru, lásku a pokoru. ... (helza)
 Pastýři zvěstují a vyprávějí. Předsevzetí do nového roku: ani já si nechci nechávat radostnou zvěst jen pro sebe! ... (Komentář: Lk 2,16-21)

Myšlenky na úterý, 2. 1. 2024

 Zůstat, nebo odejít, utkat se s něčím, nebo to přijmout, stěžovat si, nebo se radovat, nebo hledat řešení? Naše rozhodnutí často bývá ovlivněno potřebami partnera, dětí, rodičů. Pokud se na různé takové okolnosti, třeba jen podvědomě vymlouváme, vyhýbáme se tak vlastní zodpovědnosti a své nezdary a prohry házíme na druhé. ... (Slovo pro každý den)
 Nakolik se ohlížet na potřeby svých blízkých, svého okolí a světa vůbec však lze vnímat i jinak. Náš Pán, Ježíš Kristus přišel na svět, aby nás spasil a vůbec nešel za „svými“ sny, neřešil žádné „své“ úspěchy, „své“ ambice, s nikým nesoutěžil - celý Svůj život obětoval nám všem. Nejenom blízkým, ale všem. Dokonce i hříšníkům. Nemáme i my žít, tak jako On, jeden pro druhého a ne pro své zájmy? Z tohoto pohledu nebudou naše neuskutečněné touhy a plány kvůli potřebám okolí obětí, nad níž budeme naříkat, ani výmluvou kterou se budeme ohánět, ale darem, kterým nás Bůh obdaroval a který nám přinese pokoj a nádherný pocit naplnění. ... (helza)
 Jan převádí pozornost od své osoby k Ježíšovi. Kéž i já svědčím, že uprostřed nás je ten, kterého neznáme. ... (Komentář: Jan 1,19-28)

Myšlenky na středu, 3. 1. 2024

 Vymlouváme-li se na své životní nezdary různými okolnostmi, například že jsme jsme nezvládli školu, nebo zůstali v manželství kvůli dětem, stáváme se nejenom chronickými stěžovateli, ale našimi nářky vlastně házíme vinu za každou situaci na jiné a vyhýbáme zodpovědnosti za svůj život. ... (Slovo pro každý den)
 Podobně si však můžeme své touhy, plány i ambice zcela sobecky plnit na úkor času i práce svého okolí a být hrdi na to, jak jsme úžasní, jak daleko jsme to dotáhli, jak tvrdě na sobě pracujeme. Není to tak trochu manipulace s fakty? ... (helza)
 Ježíš je pravý obětní beránek. Skrze něj máme přístup k Otci volný. Vážíme si toho? ... (Komentář: Jan 1,29-34)

Myšlenky na čtvrtek, 4. 1. 2024

 Problémy budeš mít v životě vždycky. Otázkou ale je, zda zůstaneš dole a budeš se utápět v porážce, nebo se postavíš na nohy a rozhodneš se bojovat dál? "Neúspěch je prostě příležitost začít znovu, tentokrát inteligentněji." ... (Henry Ford)
 Myslím si, že není-li jakékoliv naše dílo motivováno láskou, ale snahou uspět, zvítězit, či být tím nej, nej, nejlepším, pak nikdy nebude přínosem nám, ani světu. A jeho výsledek nikdy nebude tím dobrým ovocem, které bychom měli Bohu přinášet. ... (helza)
 Jaké kouzlo osobnosti muselo z našeho Pána vyzařovat! Jak se druzí cítí v mé přítomnosti? Órigenés říká: Když chceš někoho přivést k Ježíši, ukaž mu, kde bydlíš! ... (Komentář: Jan 1,35-42)

Myšlenky na pátek, 5. 1. 2024

 Kde se děti naučí vážit si svých matek? Kdo dá jejich mladé mysli příklad, aby v mamince viděly nejmilovanějšího a nejúctyhodnějšího člena rodiny, a nejen "šéfkuchařku a umývačku nádobí"? Ve škole se děti učí dovednostem potřebným pro úspěch v zaměstnání, doma se ale učí zvládnout to, co je potřeba k budování rodiny. A nejlepším máminým agentem pro styk s veřejností je táta. Jak se muž chová ke své ženě, tak se pravděpodobně bude jeho syn chovat k té své. Děti se nemusejí řídit jeho radami, často ale budou následovat jeho příklad. ... (Slovo pro každý den)
 Obávám se, že emancipace, byť z principu krásná, mnohé zamotala. Emancipovaná žena očekává od muže pomoc v činnostech, které on neumí, mnohdy k nim ani nemá předpoklady a poté je nad jeho dílem roztrpčena. Kritizuje jej a po ní jej kritizují i děti. A domov plný lásky se z domova mění na kolbiště. ... (helza)
 Chci k Pánu a k jeho církvi přistupovat bez předsudků. Ostatně: co dobrého může vzejít ze mě samotného…? ... (Komentář: Jan 1,43-51)

Myšlenky na sobotu, 6. 1. 2024

 Otče, máš obrovský vliv na to, co si tvé děti myslí o své matce a o ženách vůbec. Pokud vyrůstají s věčně se hádajícími rodiči, řeknou si: "Když se táta může s mámou hádat, tak já taky." ... (Slovo pro každý den)
 Bylo by však naprostou lží označit za původce, či příčinu domácích hádek pouze otce, stejně, jako by bylo lží předpokládat, že v době emancipace, kdy táta s mámou nemají rozdělené role a oba dělají všechno, se lze třenicím zcela vyhnout. Je však nutno děti naučit odpouštět, usmiřovat se a nacházet řešení – vlastním příkladem, jinak to nejde. ... (helza)
 Zdaleka přicházejí národy, i ti, které jsme nezvali. Možná rozhlásí Hospodinovu chválu lépe než my, kteří jsme v křesťanství zabydlení. ... (Komentář: Iz 60,1-6)

Myšlenky na neděli, 7. 1. 2024

 Otče, tvé postoje a činy se časem stanou postoji a činy tvých dětí. Ve světě, který často znevažuje přínos žen, zvláště těch v domácnosti, je to právě na tobě jako na manželovi a otci, abys dokázal tuctem různýchdrobností a způsobů říct: "Vaše matka je úžasná žena! Tvrdě pracuje, a za to, co nám všem dává, si zaslouží obrovské uznání. Pokud jde o mne, je absolutní jednička!" ... (Slovo pro každý den)
 Pokud nemáme rozdělené role, pokud nemáme určené „vedoucí zájezdu“ (pro zahradu, vaření, praní, …), pak nutně k názorovým třenicím dochází. Bylo by nemoudré skrývat je před dětmi, je však nutné je dobře a moudře zvládat a především počítat s tím, že i děti budou své názory po našem vzoru prosazovat. ... (helza)
 Křest v Jordánu je jedno z mála míst Markova evangelia, kde se otevřeně mluví o jednání celé Nejsvětější Trojice. Proč zrovna zde? Jsme na začátku Ježíšova veřejného působení. Bude to jen jeho výkon, jeho mise, anebo zde budou jednat i Otec a Duch svatý současně? Křest v Jordánu naznačuje, že se tu něco zásadního mění! Na scéně se objeví už nejen zprostředkované symbolické jednání proroků, jako je i Jan Křtitel, ale nyní bude jednat sám Bůh, půjde o plný Boží dotyk. ... (Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 8. 1. 2024

 Je to tvrdé, vypudit z domu syny a dcery. Jsou jako malá chundelatá štěňátka, která polehávají u zadních dveří a čekají na misku teplého mléka. Jenže pokud jim dovolíš zůstat, zvlášť když se ani nesnaží to v životě někam dotáhnout, pěstuješ v nich nezodpovědnost a závislost. To není projev lásky, ačkoli máš možná pocit, že ano. ... (Slovo pro každý den)
 Říká se, že puberta je taková, jaká je proto, aby dítě svým chováním donutilo rodiče je z domova vyhodit. Doba se sice mění a není to tak docela, faktem však je, že je nutné, aby se dítě včas začalo učit soběstačnosti a zodpovědnosti samo za sebe. Aby dospělo a osamostatnilo se. Protože třicetiletý nedospělý mamánek, byť o tom třeba ani sám neví, ve skutečnosti trpí. Protože člověk je šťastný jenom tehdy, je-li tím, čím má, v souladu se svým věkem a svými mentálními a fyzickými možnostmi, být. ... (helza)
 Bezdětnost byla pro oba nepředstavitelně tíživá. Dle posledních vět v úryvku je však překonána vzájemnou láskou. Mohu prosit za ty, kdo touží po dítěti. ... (Komentář: 1 Sam 1,1-8)

Myšlenky na úterý, 9. 1. 2024

 Přijde čas, kdy musíš jemně, ale jednoznačně předat opratě dětem a donutit je, aby se postavily na vlastní nohy a začaly žít podle skutečných životních podmínek. V některých případech jim dokonce budeš muset sbalit kufry. Pokud je ale miluješ a chceš, aby naplnily svůj Bohem daný úděl, nemáš jinou možnost. ... (Slovo pro každý den)
 Jednou z dovedností, kterou musíme naše děti naučit, je umění chtít jenom tolik, kolik si dokážu sám zaplatit, sám opatrovat, sám financovat a o co dokážu v případě nutnosti bez zhroucení se přijít. A to je naučíme pouze tím, že je osamostatníme. ... (helza)
 Kéž si dovedu i já vylévat srdce před Hospodinem! On bude se mnou nejen v těžkých chvílích. A „postaví mě na nohy“. ... (Komentář: 1 Sam 1,9-20)

Myšlenky na středu, 10. 1. 2024

 Ježíš se zúčastnil tolika párty, až ho farizeové obviňovali z pijáctví. Přátelil se s ženami, k nimž bylo zakázáno se přibližovat. Stýkal se s lidmi, aby je mohl vést ke svému Otci. Nabourával stereotypy a přibližoval jim Boha takového, jaký je - přístupný, milosrdný a laskavý. Nejvíce dráždil ty, pro něž byla na prvním místě náboženská pravidla. ... (Slovo pro každý den)
 Kdysi se mi zdálo, že se člověk, kterého jsem velmi milovala, dopustil hrdelního zločinu. A já jsem jej (v tom snu) měla, jako kat, popravit. Už jsem se s tou situací smířila, když vtom se objevil Bůh a strašlivě se na mne zlobil. Byl to hrozný, děsivý sen. Ale já jsem za něj Bohu nesmírně děkovala. Dal mi vědět, že mohu milovat hříšníky, i když jejich hříchy nenávidím. A dal mi tím i důvod Boha hledat, nalézt a milovat. . ... (helza)
 Hospodinova slova splývají často s hlasem blízkých. I mně někdy trvá, než rozliším, zda mě volá právě ON! ... (Komentář: 1 Sam 3,1-10.19-20)

Myšlenky na čtvrtek, 11. 1. 2024

 Možná ti koncept svobodného a radostného života s Ježíšem připadá přirozený. Uvažují tak ale i tví sousedé? Scházet se s lidmi, kteří věří a cítí jako ty, je pohodlné jako tepláky. Společenství věřících je nádherný dar. Pokud ale máme skutečně následovat Ježíšův příklad, musíme taky vyhledávat příležitosti přitáhnout ty, kdo jsou okolo nás. ... (Slovo pro každý den)
 Sociální sítě, jako všechny ohromující vynálezy, přinášejí užitek i zkázu současně. Umožňují nám sice stýkat se s lidmi, které bychom jinak nikdy nepotkali, v konečném důsledku nás však uzavírají do bublin podobně smýšlejících přátel tak, jak by to v reálném životě nikdy nebylo možné. ... (helza)
 Prohraná bitva musela být šokující. Ukořistění archy bylo zkouškou víry pro Izrael. Hospodin však byl nad tím vším. ... (Komentář: 1 Sam 4,1-11)

Myšlenky na pátek, 12. 1. 2024

 "Kdo potřebuje lékaře - nemocný nebo zdravý? … Mně jde především o milosrdenství, ne o náboženství. Jsem tu se záměrem zvát bezdomovce, ne lidi zhýčkané domovem" (Matouš 9:12-13). Jak můžeš zvěstovat evangelium, když všichni tví přátelé jsou křesťané? ... (Slovo pro každý den)
 Jedním z důsledků totality je, že nejenom já, ale většina dětí v letech 1948 - 1989, žije v obří bublině nevěřících. Můj manžel, mí rodiče, sourozenci, tety, strýci, reální i virtuální přátelé, ba i mé děti, krom toho nejmladšího, všichni jsou nevěřící. A všichni se ptají: „jak je to možné, že tak chytrá ženská, tedy já, mohla tak zblbnout“? A já se ptám: „jak mám svým milovaným přinášet víru v době, kdy oni ji vnímají podobně, jako víru dtěte ve vodníka v rybníce?. ... (helza)
 Samuel poukazuje na nebezpečí, lid však neposlechl. Dějiny má v ruce Hospodin spolu s lidem. On vyžaduje spolupráci! ... (Komentář: 1 Sam 8,4-7.10-22a)

Myšlenky na sobotu, 13. 1. 2024

 Někteří z nás se tak uzavřeli a natolik postrádají kontakty s okolím, že jim naprosto chybí jakákoli smysluplná komunikace s nevěřícími. S postupem času jsme stále pohodlnější a uzavřenější, až ztrácíme kontakt právě s těmi, které Ježíš přišel zachránit. ... (Slovo pro každý den)
 Často se ptám: „Pane, co ode mne žádáš?“ Ptám se, nicméně s pocitem, že to vím. Můj život, má dlouhá cesta k poznání, víře a lásce k Pánu uprostřed nevěřících, všechno čím mě Bůh obdaroval … mám být jakýmsi apoštolem mezi moudrými a vzdělanými ateisty? To tuším, mysílm vím. Jenomže nevím jak. ... (helza)
 Ustanovení prvního krále Saula. Konečné vysvobození z moci nepřátel však dokoná Pomazaný, Mesiáš – Kristus. ... (Komentář: 1 Sam 9,1-4.17-19; 10,1a)

Myšlenky na neděli, 14. 1. 2024

 Přemýšlej mimo svou "náboženskou bublinu". Pavel řekl: "Mojí snahou bylo přiblížit se ke všem na jejich vlastní úrovni, abych alespoň některé zachránil" ... (1. Korintským 9:22, Slovo na cestu). ... (Slovo pro každý den)
 Snažím se žít, jak nejlépe umím, svou vírou a životem v Pánu se netajím, nikomu nic nevnucuji, nic, co by bylo kontraproduktivní nečiním. Modlím se za celý svět a jen po jednom toužím – snad i já někoho zachráním. Jenom není-li to málo netuším. ... (helza)
 Jan označuje Ježíše jako Beránka. Beránek bylo tradiční obětní zvíře (viz např. Num 7). Ale prorokové Izaiáš i Jeremiáš označují beránkem vysvoboditele Izraele („jako beránek vedený na porážku“). Beránek je symbol nevinnosti, pokoje, bezbrannosti. Jan Křtitel tak jednoznačně poukazuje na Ježíše jako na někoho, kdo vysvobodí Izraele za cenu vlastního obětování. A učedníci to okamžitě pochopili. Až komicky působí jejich první rozhovor s Ježíšem. Jako by vlastně nevěděli, co mu říci. Co bychom říkali my Pánu, který se za nás obětuje? Teď tu stojí před námi a nám chybí slova. Není z toho patrná nesmírná osobní blízkost Boha k člověku? Je doslova na dotek!. ... ((Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 15. 1. 2024

 Až něco pokazíš, zamysli se nad tím, kdo je doopravdy vinen. Snaž se na situaci hledět objektivně, aby ses z ní mohl poučit a příště to udělat lépe. Kdosi řekl, že čím dříve selžeš, tím více času budeš mít na nápravu. ... (Slovo pro každý den)
 Žít v sociální bublině virtuálních přátel na síti je báječné a pohodlné. Až na to, že pokud někdo nesdílí mé názory, neomlouvá mé chyby a za mé neúspěchy halasně neodsuzuje kohokoliv, jenom ne mě, pak si najde jinou bublinu a mě nechá plácat se ve vlastním bahně v domnění, že plavu v křišťálovém jezírku. ... (helza)
 Nedivme se, že křesťanství trhá naše staré, nevhodné nádoby, ony měchy, do kterých jej uzavíráme. Platí stále: je živé a bouřlivé!. ... (Komentář: Mk 2,18-22)

Myšlenky na úterý, 16. 1. 2024

 Lidé, kteří ze svých chyb obviňují druhé, se jich nikdy nezbaví, jenom se pohybují od jednoho problému ke druhému. Chceš-li růst a zdokonalovat se, musíš převzít odpovědnost ze svých chyb poučit se z nich. ... (Slovo pro každý den)
 Jako děti jsme si psávali do památníčků: „pravý přítel, jenž tě v srdci chová, nezná krásná, lichotivá slova. Pravdu poví, byť i trpce zněla, pravdu poví, byť i zabolela“. ... (helza)
 Neškodí i dnes si uvědomit, že Ježíš je pánem nad projevy naší zbožnosti, tam, kde se jedná o pouhou zvykovost, nebo snad jen dobrý pocit z vlastního výkonu. ... (Komentář: Mk 2,23-28)

Myšlenky na středu, 17. 1. 2024

 Nikdo nemá rád, když musí nést následky svých činů. Pokud se nám něco nedaří, máme přirozenou tendenci hledat někoho, na koho bychom vše svedli. Máme to v sobě zakódováno. Když se Bůh v zahradě Eden zeptal Adama, co to udělal, Adam obvinil Evu. A když se zeptal Evy, pak ta obvinila ďábla. ... (Slovo pro každý den)
 Máš-li neshody se svým partnerem, obrať se na někoho, kdo je prozíravý, moudrý a dokáže vidět problém z obou stran. Kamarád(ka), rodiče, přátelé, či dokonce advokát, přijmou tvůj pohled, tvého partnera obviní, posunou tě do ještě bojovnější a nenávistnější nálady, a jen výjimečně ti ukážou tvoje chyby a cestu odpuštění a záchrany vztahu, cestu z krize ven. ... (helza)
 Nepodobám se občas těm, kdo na Ježíše dávali pozor? Nesleduji církev jen zpovzdálí, abych mohl kritizovat?. ... (Komentář: Mk 3,1-6)

Myšlenky na čtvrtek, 18. 1. 2024

 Přiznejme si, že všichni máme vztahy, které není možné uzdravit, a problémy, které nikdy nebudou vyřešeny, jak bychom chtěli. Díky Boží milosti ale můžeme odpustit, zapomenout a jít dál. ... (Slovo pro každý den)
 Je těžké zcela odpustit a je to zcela nemožné, pokud si myslíme, že odpuštění je laskavostí tomu, kdo nám ublížil. Ve skutečnosti odpuštěním pomáháme především sami sobě uzdravit zranění duše, mysli, emocí i těla a žít dál. Pokud neodpustíme, pak se nám duchové minulosti usadí v hlavě a s každou bolestnou vzpomínkou ji znovu a znovu otevíráš a pouštíš je dovnitř. ... (helza)
 V oné lodičce mohu vidět církev. Je i mým úkolem jí pomáhat a vytvářet vztahy, aby Syn Boží mohl také dnes uzdravovat vztahy a vše, co je neduživé. ... (Komentář: Mk 3,7-12)

Myšlenky na pátek, 19. 1. 2024

 I velký apoštol Pavel přiznal, že nemá všechno pod kontrolou, když v listě Římanům napsal: „Jestliže však to, co dělám, je proti mé vůli, pak souhlasím se zákonem a uznávám, že je dobrý. Pak to vlastně nejsem já, kdo jedná špatně, ale hřích, který je ve mně. … Chtít dobro, to dokážu, ale vykonat už ne. Vždyť nečiním dobro, které chci, nýbrž zlo, které nechci. Jestliže však činím to, co nechci, nedělám to já, ale hřích, který ve mně přebývá“. ... (Slovo pro každý den)
 Když přestane svého „viníka“ posuzovat, hodnotit a soudit a objektivně se zamyslíme nad jeho prohřešky, většinou si uvědomíme, že to, co nás na jeho chování nejvíce dráždí a popuzuje, jsou nectnosti, kterými oplýváme i my sami. ... (helza)
 Jak rozličné typy k sobě Pán zavolal! Podobně různé povahy zve i dnes. Výzva ke snášenlivosti v církvi! Nezapomeňme, že on je stále uprostřed. ... (Komentář: Mk 3,13-19)

Myšlenky na sobotu, 20. 1. 2024

 Nejdůležitější věci dej na první místo. Dej se vést Duchem, ne tělem. Pavel řekl: „Žijte z moci Božího Ducha, a nepodlehnete tomu, k čemu vás táhne vaše přirozenost“ (Galatským 5:16). Navíc, když jednáš v Duchu, „spaluješ olej, nikoli knot“. Duch svatý ti dává sílu. ... (Slovo pro každý den)
 Nevím, jestli to není hloupost, ale když se nemohu rozhodnout, pak obvykle volím to, do čeho se mi více nechce. Myslím si totiž, že má volba je vždy ovlivňována mou pohodlností natolik, že pokud by ona těžší varianta nebyla lepší, pak by mě ani nenapadla. ... (helza)
 Lidí zapálených pro Boží království, kteří jsou ochotni zříci se svých potřeb, bychom si měli víc vážit. Nebo je alespoň nekritizovat!. ... (Komentář: Mk 3,20-21)

Myšlenky na neděli, 21. 1. 2024

 V Písmu není církev nikdy popisována jako demokracie. Každý člověk si samozřejmě zaslouží rovné zacházení, pokud jde o laskavost, lásku a úctu, ale stejně jako se liší naše úkoly dané Bohem, liší se i naše dary. „To všechno působí jeden a týž Duch, který uděluje každému zvláštní dar, jak sám chce“ (1. Korintským 12:11). Stejně jako se liší naše individuální nadání, liší se i naše jedinečné osudy. Proto je chybou soupeřit nebo se porovnávat s někým jiným. ... (Slovo pro každý den)
 Jako malé dítě, vyrůstající v přísně ateistické rodině, jsem jednou prosila Pána, ať mi přes noc dá třeba jen malilinkatou panenku, abych poznala, že existuje. Samozřejmě, že nedal – taková hloupost. Ale učil mě každý večer. Ptal se mě: „proč chceš být první a nejdokonalejší?“ „Aby mě děti obdivovaly“, odpovídala jsem“. „A proč?“ „Aby mě měly rády“. „A ty máš ráda toho, kdo je lepší než ty více, než toho, kdo s tebou vůbec nesoutěží?“ ... (helza)
 Marek v začátku evangelia stručně shrnuje, co obsahuje Ježíšova radostná zvěst. Je to zpráva o blízkosti Boha a jeho vlády. Teď se to děje, Pán přichází. A chceme-li být při tom, pak je třeba uvěřit. Bůh je blízko! Možná si klademe otázku, jak to poznáme, jak poznáme Boží věci od těch obyčejných. O to více nás může překvapit, že Ježíš povolává učedníky tak banálním způsobem. Jako by v tom nebyl žádný proces, rozmýšlení, hledání. Obyčejné slovo, gesto... Co když se Pán podobně obrací i na nás a zve nás stejně obyčejným oslovením? Kolik generací křesťanů bylo fascinováno prostými Kristovými slovy: „Pojďte za mnou.“ A dnes to říká Kristus i nám. ... (Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 22. 1. 2024

 Selhání, problémy, špatná rozhodnutí, všichni se s nimi potýkáme. Někteří lidé se však nedokážou odpoutat od minulosti, a v důsledku toho dovolují, aby jejich minulost omezovala jejich současné příležitosti. Žijí v neustálé lítosti a nepřetržitě si stěžují: „Kdybych …“ Ty si můžeš zvolit, že chceš nést vinu, ale nemusíš! V momentě, kdy vložíš svou důvěru v Krista, on vymaže tvůj dlužný úpis z minulosti. Od té chvíle už žádnou minulost nemáš, máš jen budoucnost! Můžeš jednou provždy složit těžké břímě viny, starých zranění a vzpomínek na minulé chyby. Ježíš je zrušil tím, že jejich seznam „přibil na kříž“ (viz Koloským 2:14). Bůh ti zaslíbil: „Já, já sám vymažu kvůli sobě tvoje nevěrnosti, na tvé hříchy nevzpomenu“ (Izajáš 43:25). Totéž musíš udělat i ty. ... (Slovo pro každý den)
 Odpustit zcela a beze zbytku někomu, kdo nám ublížil, je těžké. Mnohdy odpouštíme dlouho a na etapy, ale pokud nechceme trvale ubližovat sami sobě, pak se do tohoto díla dát musíme. Avšak stejně tak musíme odpustit i sami sobě a své prohřešky odevzdat Pánu. Je to krásné, je to bezpečné - ale nejprve musíme upřímně a pravdivě prozkoumat sami sebe a přiznat si, v čem všem jsme se provinili. A to není vůbec jednoduché. ... (helza)
 Celou generaci, čtyřicet let, trvalo kralování Davidovo. Dokázal zpracovat i své vlastní selhání. Hospodin, Bůh zástupů, byl totiž s ním i s jeho lidem. ... (Komentář: 2 Sam 5,1-7.10)

Myšlenky na úterý, 23. 1. 2024

 Jedno z posledních Ježíšových prohlášení na kříži bylo: „Dokonáno jest“ (Jan 19:30). V řečtině je tato fráze vyjádřena jediným slovem „tetelestai“, které znamená „zaplaceno v plné výši“. Jestliže Bůh zapomene tvůj hřích v momentě, kdy ho vyznáš, nemyslíš si, že bys na něj měl zapomenout i ty? Jak dlouho přemýšlíš o faktuře, kterou jsi právě zaplatil? Zapomeneš na ni hned, jak ji zaplatíš. Stejně tak si už nemusíš pamatovat své hříchy, protože Kristus zaplatil tvůj účet v plné výši. ... (Slovo pro každý den)
 Je krásné vědět, že Ježíš za nás zaplatil „účet“. Ale to taky znamená, že my sami své účty nesplácíme, i to, že všechna Jeho utrpení jsou způsobena našimi vinami. Zpovídáme se, kajeme, litujeme, ale přitom se opět, znovu a znovu, zadlužujeme – kéž bychom dokázali už nikdy nehřešit. ... (helza)
 Radost z Hospodina se může projevovat i tancem. Bohoslužba má být projevem živého vztahu. Nepůsobíme občas moc smutně, spíš pohřebně? ... (Komentář: 2 Sam 6,12b-15.17-19)

Myšlenky na středu, 24. 1. 2024

 Marnotratný syn zlomil otci srdce, rozházel majetek a skončil mezi vepři. To ale nebyl konec jeho příběhu! Jeho obrat začal těmito slovy: „Tu šel do sebe a řekl: … ‚Vstanu, půjdu k svému otci a řeknu mu: Otče, zhřešil jsem proti nebi i vůči tobě‘“ (Lukáš 15:17-18). To, co potom pro něj udělal jeho otec, může dnes Bůh udělat pro tebe. ... (Slovo pro každý den)
 Dívat se na své chyby a svá provinění očima víry je diametrálně odlišné, než posuzovat je lidskýma očima. Já jako věřící se své snažím hříchy odhalit, uvědomit, si je, litovat jich a odevzdat je Pánu s prosbou o odpuštění. A Pán je smaže. A v celém tom procesu hřešení, pokání a odpouštění jde o jediné. O naši důvěru v nekonečnou a bezpodmínečnou lásku Boží, v bezmeznou a slepou důvěrou v Jeho moc, v je vševědoucnost, v to, že vše co Bůh dělá a co od nás žádá je dobré. Jde o náš vztah k Bohu a Boží lásku k nám. ... (helza)
 Nátan otevírá před Davidem nový horizont. Teprve my, lidé Nového zákona, plně pochopíme. A doceníme…? ... (Komentář: 2 Sam 7,4-17)

Myšlenky na čtvrtek, 25. 1. 2024

 Pokud neuvěříme, že nám Bůh skutečně odpustil, nebo se rozhodneme neodpustit sami sobě, můžeme ve svém životě zkratovat Boží moc. Proč takhle jednáme? ... (Slovo pro každý den)
 Dívá-li se na své hříchy člověk bez víry, může se jimi, pokud je moudrý, skutečně poučit a toto poučení ocenit; může si uvědomit, že donekonečna si své nedostatky a chyby do rozebírat a připomínat k ničemu nevede; může si všechny své přešlapy odpustit se sebevědomým pocitem vlastní vnitřní síly - vypadá to podobně, ale k práci věřícího s hříchem to má nekonečně daleko. Především proto, že do ní nevstupuje láska. ... (helza)
 Není snad každodenní křesťanský život bojem mezi lhostejností a horlivostí? Pokusím se vybavit si svůj příběh obrácení, historii mého vztahu ke Kristu. ... (Komentář: Sk 22,3-16 nebo Sk 9,1-22)

Myšlenky na pátek, 26. 1. 2024

 Rodičovství je námaha plná lásky, vzrušující zkušenost spojená s řadou obav, kterou pro nás Bůh naplánoval již od počátku. A nechat vlastní děti na konci cesty odejít, je jednou z nejtěžších fází rodičovství. S konečným vypuštěním dětí do světa je rodičovský úkol ukončen. Poprvé po zhruba dvaceti letech jsou volní. Co bude dál? ... (Slovo pro každý den)
 Myslím si, že rodiče, věnující svůj „rodičovský věk“ s láskou a plně svým dětem, přijmou jejich osamostatnění se samozřejmostí, radostí i pýchou – především proto, že své rodičovské poslání naplnili až po okraj. ... (helza)
 Pavel se nestydí dát průchod svým citům. Mohu mít radost, že texty současného papeže Františka jsou stejně vroucí, čtivé. Kdy jsem já naposled odhalil své nitro v dopise, mailu, těm, které mi Bůh svěřil? ... (Komentář: 2 Tim 1,1-8 nebo Tit 1,1-5)

Myšlenky na sobotu, 27. 1. 2024

 Jak můžeš přimět své dospělé děti k odchodu, když k tomu nastal čas? Problém často není v tom, že bys jim jako rodič bránil v nezávislosti, ale v tom, že ony o ni nestojí. Nechtějí dospět, a proč by měly chtít? Vždyť hnízdo je tak útulné! Dostanou jídlo až pod nos, oblečení je vždy vyprané, účty zaplacené… Necítí žádnou motivaci čelit drsné realitě světa, takže se nemají k odchodu. Někteří ani nejdou do práce. ... (Slovo pro každý den)
 Možná se mýlím, ale mám pocit, že současný trend kariérní seberealizace ženy, nějakým způsobem narušuje přirozené generační fungování. Dětství prožité v starostlivé a radostné péči rodičů, zralých a dospělých rodičů, nikoliv školek, jeslí, či prarodičů, vede k dospívání naplněné vědomím a podvědomou touhou také jednou prožít takové krásné rodičovství – tedy i touhou osamostatnit se. ... (helza)
 Nebál se prorok Nátan, když natvrdo říkal pravdu? Někdy se kompromisy prostě nehodí! Dovedu se ozvat, když je potřeba? ... (Komentář: 2 Sam 12,1-7a.10-17)

Myšlenky na neděli, 28. 1. 2024

 Boží slovo nám dává vhled, nezbytný pro každodenní rozhodování. Není nutné mít vysoké IQ, Bible je určena obyčejným lidem. David řekl: „Jsem prozíravější než všichni moji učitelé, neboť přemýšlím o Tvých svědectvích. Rozumu jsem nabyl víc než starci, neboť tvá ustanovení zachovávám“. Pokud máš problém v osobním životě, ať už doma nebo v práci, Boží slovo nabízí, že dá tvým očím světlo. Boží slovo je tvou příručkou pro život. ... (Slovo pro každý den)
 Emancipace, v níž maminky malých dětí spěchají do práce, aby se „mohly realizovat“ a přiznejme si, že tento pocit jim společnost pilně podsouvá, podle mne není emancipací. Ten nádherný dar, ono nádherné a úžasné poslání žen přivést na svět dítě, pečovat o ně, těšit se z každého okamžiku s ním, totiž nejenom, že není zrovnoprávněn s prací živitele, ale je naprosto dehonestován. ... (helza)
 Jsme na začátku. Klíčové je slovo „hned“, které je v originále tohoto textu: „Tak přišli do Kafarnau. Hned v sobotu vstoupil do synagogy a učil.“ Pán na nic nečeká a jde v sobotu, v židovský sedmý den týdne, do synagogy, aby si s ostatními židy připomínal, co Bůh pro nás udělal. Ale Kristus k dosavadní židovské zkušenosti či tradici přidává něco zcela nového! Teď začíná zvěstovat evangelium, zvěst o Boží uzdravující moci, která spasí svět. A my, čtenáři či posluchači, můžeme být u toho. Stačí Bohu dovolit, aby tato scéna ožila také v nás. ... (Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 29. 1. 2024

 Je jednoduché pochopit, proč Pavel napsal: „Tuto naději máme jako kotvu duše, bezpečnou, pevnou a sahající až dovnitř za oponu (do Boží přítomnosti)…“ (Židům 6:19, B21).Naděje je přání, aby se něco uskutečnilo, víra je důvěra, že se to stane. Naděje po něčem tak zoufale touží, že navzdory všem důkazům o opaku stále věří Bohu. Pozoruhodné přitom je, že samotný fakt naděje produkuje vlastní sílu. ... (Slovo pro každý den)
 Všechny modlitby jsou vyslyšeny, i když většinou ne tak, jak bychom sami chtěli, protože pouze Bůh ví, co doopravdy potřebujeme a jaký způsob pomoci je pro nás ten nejlepší. A mnohdy nám teprve po předlouhém čase dojde, jak úžasná ta pomoc byla a v čem spočívala. ... (helza)
 Uzdravením dává Ježíš úkol: jdi a vypravuj… I mě Bůh uzdravuje a posílá s podobným úkolem. ... (Komentář: Mk 5,1-20)

Myšlenky na úterý, 30. 1. 2024

 Jednou z forem vyhoření je „únava ze soucitu“. K té jsou nejnáchylnější pracovníci pomáhající lidem. Mezi její příznaky patří přesvědčení, že už nejsi efektivní, odtažitý přístup k sobě i ostatním, vyhýbání se povinnostem, stranění se společenských a mezilidských kontaktů a pocit porážky. Pokud jsi navíc člověk přirozeně velmi aktivní, ambiciózní a soutěživý, jsi ohrožen o to víc. ... (Slovo pro každý den)
 Bývají to často ty nejcitlivější a nejobětavější a nejvíce milující zdravotní sestřičky, (pečovatelky, učitelé, …), kteří nakonec „vyhoří“ a začnou se chovat tvrdě, někdy i surově. Je nutné vědět, že člověk nevydrží všechno a včas si říct, že pokud chci někomu pomáhat, musím sama být šťastná, radostná, silná a po všech stránkách zdravá. A proto se musím se naučit znát své hranice, umět říci „ne“ a pečovat o sebe - ne pro sebe a kvůli sobě, ale pro ty ostatní a kvůli nim. To je důležité, neboť mi to pomůže zbavit se pocitu, že jsem sobec. ... (helza)
 Ježíšovy mocné činy se projevují i dnes, právě v jeho církvi. Nejsou možná patrné na první pohled. Ale chci bystřit svůj vnitřní zrak. ... (Komentář: Mk 5,21-43)

Myšlenky na středu, 31. 1. 2024

 Bůh chce, aby sis jeho Slovo pamatoval a připomínal mu ho (viz Izajáš 43:26). Ne proto, že by ho on potřeboval připomínat, ale proto, že to potřebuješ ty! Proto, když se modlíš s pomocí Božího slova, modlíš se podle jeho vůle a zaručeně budeš vyslyšen. A čím víc se učíš Slovo Boží, tím víc tvých modliteb bude v souladu a v jednotě s Jeho vůlí. Když se modlíš, měj tedy po ruce Bibli, aby Bůh mohl nasměrovat tvé myšlenky ke slovům, která chce, aby ses modlil. ... (Slovo pro každý den)
 Byla jsem v životě párkrát až ohromena, jak rychle a beze zbytku byla vyslyšena má upřímná a pravdivá modlitba za lásku k někomu, koho je těžké, dokonce i nemožné milovat. ... (helza)
 Předpojatost, odsuzování, aniž bych jeho dotek prožil. Důvody, které mnohým brání k následování Ježíše. Kdo je takto zablokovaný, těžko přijme radostnou zvěst! ... (Komentář: Mk 6,1-6)