† † †




Sebrané myšlenky dne - únor 2024




Denní modlitba Celosvětové sítě modlitby se svatým otcem Františkem na únor 2024

    Nebeský Otče, kladu před tebe celý dnešní den a ve spojení s tvým Synem, který ve mši svaté neustále zpřítomňuje svou oběť za záchranu světa, ti nabízím své modlitby, práce, utrpení i radosti. Duch Svatý, který vedl Ježíše, ať je i mým průvodcem a dává mi sílu svědčit o tvé lásce. Spolu s Pannou Marií, Matkou našeho Pána a Matkou církve, to vše přináším jako svou nepatrnou oběť zejména na úmysly Svatého otce a našich biskupů: Svatý Františku Xaverský, oroduj za nás! Svatá Terezie od Dítěte Ježíše, oroduj za nás!

    Úmysl papeže - Za nevyléčitelně nemocné: Modleme se, aby nevyléčitelně nemocní i jejich rodiny měli veškerou kvalitní lékařskou péči a nezbytnou lidskou podporu.

    Národní úmysl - Za studenty: Modleme se, aby studenti dobře využívali čas k prohlubování poznání i k rozvoji svěřených darů.



Myšlenky na čtvrtek, 1. 2. 2024

 Dobrý učitel se nepozná podle toho, co ví on, ale podle toho, co se naučí jeho studenti. Jestli chceš navázat kontakt s lidmi, musíš se naučit dělat, vysvětlovat a říkat věci jednoduše. Řečeno slovy Alberta Einsteina: „Jestliže to neumíš vysvětlit jednoduše, nerozumíš tomu dost dobře“. ... (Slovo pro každý den)
 Pokud se člověk svou učeností snaží udělat dojem, může se mu stát, že mu nikdo nebude rozumět a místo, aby byl uznáván a poslouchán, budou se mu lidé vyhýbat, aby nemuseli poslouchat jeho „bláboly“ a mít ho za blázna. ... (helza)
 Ježíš nedbá na odmítnutí a vysílá apoštoly. Po dvou. I proto, aby dávali vzor snášenlivosti těm, ke kterým přijdou. ... (Komentář: Mk 6,7-13)

Myšlenky na pátek, 2. 2. 2024

 Pokud se dokážeš zasmát svým vlastním chybám, ukážeš lidem, že problémy nemají jen oni. A to může být pro někoho, kdo se potýká s potížemi, tím nejlepším povzbuzením. ... (Slovo pro každý den)
 Když se zasměješ sám sobě, útočníka předejdeš a odradíš tím, že mu vezmeš jeho zbraň, kterou tě plánoval zranit. ... (helza)
 Žena vysokého věku, prorokyně Anna, stojí v příběhu jaksi v pozadí. „Přišla tam právě v tu chvíli…“ Není to snad životním údělem každého z nás? ... (Komentář: Lk 2,22-40)

Myšlenky na sobotu, 3. 2. 2024

 Čerstvý absolvent semináře chtěl zapůsobit na shromáždění, tak ve svém nedělním kázání použil velmi učená slova. Byla to katastrofa! Když odcházel z kazatelny, starý kazatel mu řekl: „Synu, hovořil jsi příliš vysoko nad jejich hlavami.“ Mladý muž zaujal obrannou pózu a podrážděně se zeptal: „Tak proč nenatáhli krky?“ Na to starý kazatel odpověděl: „Protože Ježíš řekl: ‚Pas mé ovce,‘ a ne ‚pas mé žirafy!‘“ ... (Slovo pro každý den)
 Jestli chceš někoho oslovit, ať už mu chceš pomoci, poučit ho, či pokárat, musíš jej oslovit na jeho úrovni jak emocionální, tak mentální, tak rozumové. Jinak je veškeré tvé snažení kontraproduktiní. ... (helza)
 Po každé aktivitě je krásné vyhledat opuštěné místo. Nebojme se i my vydat se na opuštěné místo s Ježíšem. ... (Komentář: Mk 6,30-34)

Myšlenky na neděli, 4. 2. 2024

 Básník Henry Wadsworth Longfellow napsal: „Kdybychom si mohli přečíst tajné osobní životní příběhy našich nepřátel, zjistili bychom, že v každém člověku je tolik smutku a utrpení, že by to odzbrojilo veškeré nepřátelství“. ... (Slovo pro každý den)
 Někdy je svět tak plný neštěstí a bolestí, že už je naše psychika neunese a naše emoce se otupí. Nejvíc pak zabolí okamžik, kdy nám dojde, že najednou neumíme prožívat tak hluboký soucit jako dřív. ... (helza)
 Ve vzácném shrnutí Kristova pracovního dne, jak ho zachytil evangelista Marek, slyšíme důvod Ježíšova působení: „…abych i tam kázal.“ Přišel hlásat evangelium. Z předchozího textu je vidět, že za „hlásáním“ máme vidět nejen slova, ale i uzdravování a vymítání démonů. Lidé na první pohled poznali, že se děje něco neobvyklého. Ke Kristovu běžnému dni patřila modlitba, pozornost k nemocným, ale i úsilí neztratit cíl své mise. Jak by vypadalo shrnutí našeho pracovního dne? Byla by tam modlitba, pozornost k nouzi druhých…? Nakolik nás odvedou starosti tak daleko, že přestáváme být lidskými, resp. Božími dětmi nesoucími světlo Kristova evangelia o životě a vykoupení? ... (Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 5. 2. 2024

 Jonathan Glover se ve svém dokumentárním snímku o válkách dvacátého století zabývá tím, co nazývá „průlomy soucitu“. I ve válečné situaci projevy soucitu překonávají konflikt. Zažil jsi někdy takový průlom soucitu? Pokud ne, modli se za něj. Je to okamžik, kdy je tvůj sklon k nenávisti překonán vůlí k lásce. Okamžik, kdy aktivní soucit přemůže hněv. Okamžik, kdy se víc zajímáš o bolest někoho jiného než o svou vlastní. ... (Slovo pro každý den)
  I když je to právě soucit, pro který trpíme s bolestmi světa, ztratit soucit bolí mnohem víc. ... (helza)
 Dokonalé přebývání Boha s lidmi se uskutečnilo nyní, po příchodu Syna člověka mezi nás. Kéž se necháme zahalit oblakem jeho přítomnosti! Kéž se před jeho slávou neskrýváme. ... (Komentář: 1 Král 8,1-7.9-13)

Myšlenky na úterý, 6. 2. 2024

 Je mnohem jednodušší jako křesťan jednat, než jako křesťan reagovat. Každý dokáže zahrát divadlo. Tvé reakce však odhalují, co je ve skutečnosti ve tvém srdci. Pokud miluješ Boha celým srdcem, nebudeš se tak pouze chovat, budeš tak i reagovat. ... (Slovo pro každý den)
 Myslím si, že nejenom jednání, i reakce lze nacvičit. Otázka je, nakolik skutečně vycházejí z našich srdcí, zda jsou upřímné. Já se za soucit, vnímavost, empatii, milosrdenství a všechny podoby lásky modlím. Zdá se mi, že bez pomocí Boží jsem hrozná. ... (helza)
 Živá modlitba Šalomounova ať je vzorem pro moji kontemplaci – tedy setrvávání s ním v Jeho chrámu. Opravdu, náš Bůh může bydlet se svým lidem na zemi… ... (Komentář: 1 Král 8,22-23.27-30)

Myšlenky na středu, 7. 2. 2024

 Apoštol Pavel v listu Koloským (3:12)napsal: „Jako vyvolení Boží, svatí a milovaní, oblečte milosrdný soucit, dobrotu, skromnost, pokoru a trpělivost. Snášejte se navzájem a odpouštějte si, má-li kdo něco proti druhému. Jako Pán odpustil vám, odpouštějte i vy. Především však mějte lásku, která všechno spojuje k dokonalosti“. ... (Slovo pro každý den)
 .Jak zvýšit výkonnost, zlepšit svou sílu, zdokonalit vzhled, dosáhnout úspěchu – jak často to slyšíme a o tom čteme. Ale neučí nás to všechno sobectví a soutěživosti? Nebrání nám tyto trendy v lásce, v soucitu, dobrotě, skromnosti, pokoře a trpělivosti? ... (helza)
 Královna ze Sáby, ač pohanka, byla Šalomounovou vládou a zbožností okouzlena. Kéž dokážu i já a církev, do které patřím, zapůsobit na ty, kdo o Bohu moc nevědí… ... (Komentář: 1 Král 10,1-10)

Myšlenky na čtvrtek, 8. 2. 2024

 Co tě dělá šťastným, rozesmutní nebo naštve? Co ti vykreslí úsměv na tváři? Co způsobí, že tvůj duch nekontrolovatelně vzlyká? Co tě přiměje bouchnout pěstí do stolu ze spravedlivého rozhořčení? Někde v této směsi radosti, smutku a naštvání je vášeň, kterou ti určil Bůh. Oblast, která v tobě vyvolá pohnutí. Nebo bychom možná měli říct soucit, protože cítíš to, co cítí Bůh. Jakmile to rozpoznáš, nemáš na výběr, zda s tím něco uděláš nebo neuděláš. Nemůžeš s tím nic nedělat. ... (Slovo pro každý den)
 Kdysi, když jsem ještě byla nevěřící, jsem poznala, že není větší štěstí, než jakkoliv obdarovat neznámého člověka, ať fyzickou prací, útěchou, povzbuzením… A že úplně největším štěstím je obdarovat ho tak, aby netušil, kdo je dárcem. Víra mi dala strašně moc - už si ani nedovedu představit život bez víry, ale toto štěstí, štěstí anonymního dárce mi vzala. Protože Bůh vidí a zná vše co udělám a jelikož nám církev říká, že „máme odměnu“, když ne tady a teď, tak v nebi. ... (helza)
 Náboženský rozklad na Šalomounově dvoře měl za následek rozpad jeho říše. Podobně i dnes může ztráta duchovních hodnot způsobit pád. ... (Komentář: 1 Král 11,4-13)

Myšlenky na pátek, 9. 2. 2024

 Když objevíš něco, co tě těší, rozesmutňuje nebo rozčiluje, zbývá už jen jediná otázka: Co s tím uděláš? ... (Slovo pro každý den)
 Jsou situace, kdy se člověku zdá, že nemůže udělat nic. Ať už je starý, nemocný, bezmocný… Možná nemůže přiložit ruku k dílu, ani nic kloudného zorganizovat, ale přesto může. Může se za všechny, kteří potřebují Boží pomoc, modlit. ... (helza)
 Celistvost pláště, dvanáct kusů, dvanáct kamenů… Kéž dovedu víc chápat symboliku bohoslužby, aby se stala i dnes odrazem vnitřního života společnosti. ... (Komentář: 1 Král 11,29-32)

Myšlenky na sobotu, 10. 2. 2024

 Každá bytost, každé stvoření, je ve své postatě živoucí, dýchající, chodící a mluvící zázrak. Měl bys o tom přemýšlet a vzdát Bohu chválu za dar života a množství jeho požehnání, kterých se ti dostává. Ale měl bys udělat ještě jednu velmi důležitou věc: Objev svůj životní cíl a usiluj o jeho naplňování. Jak kdosi řekl: „V životě člověka jsou nejdůležitější dva dny: den, kdy se narodil, a den, kdy zjistil, proč se narodil.“ Přemýšlej o tom! ... (Slovo pro každý den)
 Kdysi jsem pečovala o vozíčkáře, některé i zcela bezmocné. Často měli pocit, že nemají žádné poslání, žádný užitek. Já je však vnímala jinak. Dávali mi soucit, možnost milovat a pomáhat, dali mi víru a vedli mě po cestě, kterou mi, myslím, určil Bůh. Dnes jsem sama na vozíčku a tak vím, jak těžko se takový pohled přijímá. Alespoň všechny své hendikepy, všechna svá omezení a bolesti s láskou a vděčností odevzdávám svému Tvůrci jako oběti za všechny, za celý svět. ... (helza)
 Platí i dnes: kdo chce získat politickou moc, zaútočí na to, co mu v tom překáží. Tak je i dnes křesťanství na mnoha místech znamením odporu. A právě to je důkazem jeho pravosti! ... (Komentář: 1 Král 12,26-32)

Myšlenky na neděli, 11. 2. 2024

 Tomáš Kempenský napsal: „Jestli chceš duchovně růst, nesmíš se nechat strhnout do dění světa. Musíš si najít čas o samotě, daleko od hluku a zmatku, daleko od lákadel moci a bohatství“. ... (Slovo pro každý den)
 Často se ptám, zda chápeme Boží slovo správně. Nakonec si musí připustit, že není možné člověku pochopit Boha, natož jeho slovo, a musím uvěřit, že Bůh sám mi ho v příhodný čas ozřejmí. A to dokonce i tak, že jednu a tutéž část Písma pochopím v jiné situaci jinak, vždy tak, jak Bůh chce. A v tom je kouzlo Bible svaté a v tom spočívá dobro, plynoucí z jejího stálého a opakovaného čtení. ... (helza)
 Jakkoli to vypadá banálně, Pán Ježíš hned v začátku svého působení naráží na problémy. A první komplikace nejsou způsobeny paradoxně farizei, ale lidskou neukázněností, která vzápětí bude Kristu znepříjemňovat působení. Ne každé dobře míněné nadšení přináší užitek. Lze si klást otázku, jak to, že to Bůh dopustil (dokonce u svého Syna)? Ale zároveň vidíme, že selhání člověka není důvodem, aby Ježíš vzdal svůj úkol. Boží záměr je jasný a Pánovo úsilí bude k němu plně namířeno. On přišel uzdravit každé „malomocenství“, aby nebránilo vstupu do blízkosti Boha. ... (Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 12. 2. 2024

 V čem spočívá tajemství plodnosti stromu? Jsou to hluboké kořeny napojené na zdroj „živé vody“. Vzhledem k tomu, že nároky na tvůj čas a energii stále rostou, musíš se ukáznit a věnovat Písmu ještě víc času, ne méně. Když tvůj vnitřní život nebude v pořádku, tvůj vnější život se stane nefunkčním a začne se rozpadat. Pokud budeš pracovat ještě usilovněji, jenom ten rozpad urychlíš. ... (Slovo pro každý den)
 Myslím si, že Bůh nás miluje a touží po naší lásce. I my přeci toužíme po tom, aby ten, kterého milujeme, chtěl být co nejvíce s námi, myslel na nás, povídal si s námi... Ale tak jako Bůh i my si především přejeme, aby náš milovaný byl šťastný a prožíval všechny své touhy. ... (helza)
 Pravá víra, pramenící z lásky, nepotřebuje přece důkazy! Nepídím se přesto po různých „zjeveních“ a důkazech? Nepovzdechl by si Pán nad mou senzacechtivostí?. ... (Komentář: Mk 8,11-13)

Myšlenky na úterý, 13. 2. 2024

 Ten, kdo si oblíbil Hospodinův zákon, nad jeho zákonem rozjímá ve dne i v noci. Je jako strom zasazený u tekoucí vody, který dává své ovoce v pravý čas, jemuž listí neuvadá. Vše, co podnikne, se zdaří“ (Žalm 1:2-3). ... (Slovo pro každý den)
 I když je to neuvěřitelné, tak si stále ověřuji fakt, že čím víc času se věnuji Bohu Otci, Kristu a Duchu svatému, modlitbě, písmu a bohoslužbě, tím lépe vyjdu s časem a více práce udělám. Navíc radostně a pokojně. ... (helza)
 Kvas farizejský a kvas herodovský dokáže znehodnotit celou mísu dobře připraveného těsta. Před jakým kvasem by nás dnes Ježíš varoval? ... (Komentář: Mk 8,14-21)

Myšlenky na středu, 14. 2. 2024

(V Žalmu 119:13-16) David řekl: „Mé rty budou vypravovat o všech soudech Tvých úst. Veselím se z cesty Tvých svědectví více než ze všeho jmění. O Tvých ustanoveních přemýšlím, na zřeteli mám Tvé stezky. Nařízení Tvá jsou pro mne potěšením, nezapomínám na Tvé slovo“. ... (Slovo pro každý den)
 Vše, co od nás Bůh žádá, je naše láska. A kdo miluje, slyší, vnímá i poslouchá rady miláčka svého. To však není všechno. Bůh o nás totiž s láskou pečuje, pomáhá nám a uzdravuje nás – pokud se mu svou netečností, bezbožností a neposlušností my sami nevzdalujeme a nebráníme mu tak v jeho péči. ... (helza)
 Čím méně je ve společnosti naděje, tím je doba pro svědectví příhodnější. Tím víc totiž vynikne touha po „dni spásy“, po záchraně. Ukazovat směr, odkud záchrana přijde, ať je naším úkolem v době postní… ... (Komentář: 2 Kor 5,20 – 6,2)

Myšlenky na čtvrtek, 15. 2. 2024

 Jestli chceš duchovně růst, potřebuješ se soustavně sytit Písmem. Ve skutečnosti této „dietě“ nikdy neodrosteš. Není možné ji ničím nahradit ani doplnit. Básník T. S. Eliot řekl: „Vše, co jíme, má na nás nějaký vliv. Působí to na nás během jídla i trávení, a já věřím, že totéž platí i o tom, co čteme“. ... (Slovo pro každý den)
 Každá myšlenka člověka, jakkoliv moudrého, je vždy pouhou myšlenkou člověka, který nikdy nedokáže myslet jako Bůh a který své myšlenky navíc nikdy nedokáže plně, přesně, jednoznačně a srozumitelně vyjádřit. K tomu je nutné přičíst, že cokoliv slyšíme, či čteme, si náš rozum, či spíše nerozum, zpracuje a pochopí po svém. ... (helza)
  Možná budu odmítán se svým svědectvím. Ale sdílení nepochopení s Ježíšem může být cenným impulsem k lásce. ... (Komentář: Lk 9,22-25)

Myšlenky na pátek, 16. 2. 2024

 Číst bez rozjímání je jako jíst bez trávení. Jestli chceš vstřebat živiny, nestačí Slovo číst, musíš ho „žvýkat“. Rozjímání je způsob, jakým Písmo vstřebáváme. Pomocí rozjímání nám Boží slovo proniká do ducha i do duše. ... (Slovo pro každý den)
 Lidská myšlenka je mnohovrstvá, stejně, jako skutečnost. A stejně tak, jako nelze slovy popsat veškerou barvu, vůni, hudbu a krásu kterou svět skýtá očím, nelze slovy přesně a jednoznačně vyjádřit myšlenku. Chceme-li alespoň trochu pochopit jeden druhého, musíme navzájem nad svými slovy hluboce přemýšlet a snažit se jeden v druhém hledat světlo, ne tmu. ... (helza)
 Zdánlivou nepřítomnost Pána a pocit odloučení od něj zná asi každý. Ale trpělivé snášení tohoto stavu neútěchy je tím pravým postem. ... (Komentář: Mt 9,14-15)

Myšlenky na sobotu, 17. 2. 2024

 Francouzský spisovatel Jacques Réda měl zvláštní zvyk – chodil pařížskými ulicemi s cílem každý den objevit něco nového. Tím způsobem si obnovil lásku k tomuto městu. Lásku k Bohu obnovujeme obdobně! Roste tím, že spatřujeme stále nové dimenze jeho osobnosti, a ty nám zjevují především stránky Bible. Co kdybychom k Božímu slovu přistupovali tak, jak Jacques Réda přistupoval k procházkám po Paříži? ... (Slovo pro každý den)
 Ráda sleduji TV NOE i v TV LUX bohoslužby každý den. Čtu si doma písmo, ale různé úvahy nad ním, které mi přináší různá kázání různých kněží, mi toto čtení velice obohacují. ... (helza)
 Nekritizuji i já církev a její představitele, když se víc věnují lidem na okraji, než „zbožným a věrným“? ... (Komentář: Lk 5,27-32)

Myšlenky na neděli, 18. 2. 2024

 Vidíme zde tajemství duchovního růstu: Bibli nestačí jen číst, potřebuješ nad ní rozjímat. Čtení rozšiřuje tvé porozumění, meditace však přináší hloubku. Pokud Bibli pouze čteš, má tvé chápání Boha a zkušenost s ním pouze jeden rozměr. Bible je však jako kaleidoskop! Pokaždé, když ji otevřeš, objevíš další nádherný vzorec pravdy. ... (Slovo pro každý den)
 Stalo se vám, že jste cestu, kterou jste prošli a o níž jste si mysleli, že jste ji šli s Pánem a dělali mu radost, najednou spatřili plnou jáství a egoismu a že to, co jste dělali pro druhé a pro Pána, jste vlastně dělali sami pro sebe? Obávám se, že v mnohém pocitu vlastní dokonalosti je pouze lidský pohled na realitu a že ten Boží může být jiný. Proto se modlím za sebereflexi a za podobná „prozření“ Bohu děkuji. ... (helza)
 Marek začíná své evangelium velmi stručnými informacemi o událostech předcházejících Ježíšovu veřejnému vystoupení. Shrnující způsob podání nám však poskytuje příležitost vidět, co evangelista považuje za nejpodstatnější. Protože vstupujeme do postní doby, všimněme si, že poušť je místo, kam Ježíše vede Duch svatý. A to i přesto, že je místem pokušení a útoku od démonů. Místo, které je „pusté“ od hojnosti, podnětů, vztahů, zábavy umožňuje zastavit se a mít prostor na sebe. Právě v takovém „klidu“ mohou vystoupit vnitřní obavy, strach, nezodpovězené otázky... Cílem postu není vnitřní zmatek, ale odvaha své vnitřní temnoty otevřít Bohu a nechat se Ježíšem očistit a zachránit. ... (Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 19. 2. 2024

 Možná s něčím zápasíš a jsi z toho unavený a znechucený. Nejraději bys s tím skoncoval, z lidského hlediska by ti to nikdo nevyčítal. Než to ale vzdáš, polož si otázku: „Co když tu bouři připravil Bůh, aby tě dostal tam, kde máš být?“ ... (Slovo pro každý den)
 Když se ohlédnu za svým životem, pak nenajdu nic, co by mi nesrovnávalo cestu, co by mi na ní nepomáhalo, co by mi nakonec nepřineslo dobro. A byť mě postihly mnohé bouře, které mi ublížily, bez nich by nikdy nebyly ty nejúžasnější cennosti, které mi život přinesl. Bůh mě chránil a vedl po celý můj život a jí lituji chvil, kdy jsem to neviděla. ... (helza)
 Mám-li někoho opravdu rád, snažím se jej napodobit. Snaha být alespoň trochu tak dobrý, jako Hospodin, ať vyvěrá z lásky k Němu. ... (Komentář: Lv 19,1-2.11-18)

Myšlenky na úterý, 20. 2. 2024

 Následování Ježíše není procházka růžovým sadem. Všechny dobré věci v království k nám už od dob Adama přicházejí prostřednictvím mužů a žen, kteří vydrželi, když šlo do tuhého. ... (Slovo pro každý den)
 Jdeme-li cestou Ježíše Krista, pak i naše cesta bývá trnitá, mnohdy i bolestná. Pán však slyší naše modlitby a vidí naši bolest a pomáhá nám náš kříž nést. Mnoho modliteb však nevede k viditelnému zázraku uzdravení, ale dá trpícímu sílu a v srdci pokoj a radost. Proto mnoho těžce nemocných bývá radostnějších, než zdraví někteří lidé. ... (helza)
 Kéž si tuto sílu Božího slova uvědomím vždy, když je zvěstováno při bohoslužbě. Mojí odpovědí ať jsou činy: tak se „nevrátí nic bez účinku“. ... (Komentář: Iz 55,10-11)

Myšlenky na středu, 21. 2. 2024

 Možná máš pocit, že Boží vůli pro svůj život neznáš. V takovém případě se modli: „Otče, vím, že jsme všichni povoláni ke službě, a já potřebuji tvou pomoc, abych poznal, komu, kde, kdy a jak mám sloužit. Chci dělat to, k čemu jsi mě předurčil, a nenechávat se od toho odvádět nesprávnými prioritami, přílišnou zaneprázdněností ani přáními a požadavky jiných. ... (Slovo pro každý den)
 Kvůli stáří, nemoci, zranění, se může lidský život otočit o 180° a ten, který pomáhal kde mohl, je najednou odkázán na pomoc druhých. Jak má pak sloužit? Možná Boží vůle spočívá právě v tom, že poskytuje svému okolí, těm, kteří se o něj starají aby i oni mohli sloužit a pomáhat. A on se může modlit za celý svět. ... (helza)
 Ninivští inspirovali svého krále. Kajícnost začala „odspodu“. Výzva pro mě, abych začal sám u sebe… ... (Komentář: Jon 3,1-10)

Myšlenky na čtvrtek, 22. 2. 2024

 Písmo říká: „Bůh se staví proti pyšným, ale pokorným dává milost“ (Jakub 4:6). Jestliže tedy chceš chodit v Boží přízni, pokoř se před ním. ... (Slovo pro každý den)
 Pýcha patří k nejtěžším hříchům a myslím si že i mezi naprostými ateisty je to jedna z nejhorších vlastností. Ale je strašně těžké se ji ubránit, pokud jsme soutěživí, ambiciózní, či pokud jsme v něčem úspěšní. ... (helza)
 Užívání „klíčů“ musí provázet láska a odvaha jít občas proti zaběhlým zvyklostem. Dnes se mohu zvláště modlit za římského biskupa. ... (Komentář: Mt 16,13-19)

Myšlenky na pátek, 23. 2. 2024

 Můžeš vypadat jako nejzbožnější člověk v církvi, a přesto můžeš mít srdce plné pýchy. A nejhorší na tom je, že si to ani neuvědomuješ. ... (Slovo pro každý den)
 Poznala jsem kdysi ten pocit uvědomění si, že moje jednání není žádnou pokorou, žádnou skromností, žádnou trpělivostí, či empatií, ale někde v hloubi, nenápadně, vlastně pýchou. Bylo to jako by do mě uhodil blesk a pak se svět rozjasnil – a bylo o krásné. ... (helza)
 Obrácení není pouze odvrácení se od špatnosti, ale změna vztahu k Bohu. On není jakýmsi „hlídačem“, ale chce mou lásku! Právě to má být impulsem pro mé jednání. ... (Komentář: Ez 18,21-28)

Myšlenky na sobotu, 24. 2. 2024

 Když si připisuješ všechny zásluhy za věci, kterých ti Bůh umožnil dosáhnout, je to pýcha. ... (Slovo pro každý den)
 Kdysi jsem si přemýšlela o tom, že člověk bez chyb se nakonec nemůže vyhnout té největší – pýše. Pak jsem však poznala Boha i to, že díky víře se můžeme pýchu porazit, neboť vše, v čem jsme dobří, je Boží zásluhou, ne naší. ... (helza)
 Být zvláštním, vyvoleným lidem, znamená úzké přátelství. On si mě vyvolil jako první. Tato skutečnost ať předznamenává můj vztah k Němu. ... (Komentář: Dt 26,16-19)

Myšlenky na neděli, 25. 2. 2024

 Když se srovnáváš s druhými, je to pýcha. ... (Slovo pro každý den)
 Někdy je zbytečné se z někým hádat. Koneckonců se satanem (a domovnicí) se nediskutuje a my tiše a s pokorou přijímáme urážky, ne-li facky. Ale pokud v těchto chvílích intenzivně nevnímáme přítomnost a pomoc Pána, může i tohle být pýcha, která z nás dělá „beránky“ ... (helza)
 Okamžik Kristova proměnění na hoře popisují všechna tři synoptická evangelia. Jde tedy o zásadní moment. Ježíš vede apoštoly od úžasu nad zázraky a mocnými činy ke skutečné víře. Jak jen mohou přijmout a opřít se vírou o to, že je skutečně Boží Syn, který přináší spásu každému člověku? Zůstanou věrnými i v okamžiku jeho smrti na kříži? Pán jim nabízí zážitek, dech beroucí situaci, kdy sám stojí uprostřed (!) největších postav Starého zákona a dějin Izraele. A dokonce zaslechnou znovu hlas Boha Otce. Naše víra má své kroky a etapy. Patří k ní zážitky. Ale také situace v Getsemanech, u kříže nebo etapy pouště. Ale cílem všech těchto momentů je živý vztah s Bohem. ... (Nedělní čtení)

Myšlenky na pondělí, 26. 2. 2024

 Když si myslíš, že můžeš naplňovat Boží vůli bez Boží pomoci, je to pýcha. ... (Slovo pro každý den)
 Věřím, že pokud plníme vůli Boží, ať je jakkoli těžká, je to Bůh, který nám dá pro ni potřebnou sílu, vůli i schopnosti. ... (helza)
 Chci svého Pána napodobovat v rozdávání se? Kéž mě těší být jeho obrazem! ... (Komentář: Lk 6,36-38)

Myšlenky na úterý, 27. 2. 2024

 Když odmítáš lidi, kteří neodpovídají tvé věkové skupině nebo tvému sociálnímu prostředí, je to pýcha. ... (Slovo pro každý den)
 Znám člověka, který se nikdy nepovyšoval měl i mnoho přátel v jiných sociálních bublinách. Ale necítil se mezi nimi jako dobrodruh mezi domorodci? Necítil se mezi nimi jako král mezi poddanými, či hvězda mezi fanoušky? Možná jenom podvědomě ale i tak je to pýcha. ... (helza)
 Ježíš nevyzývá k jejich svržení, odstranění, ani k revoluci. Ale ke změně chování „odzdola“. Kéž i mě doba postní inspiruje k opravdovosti. ... (Komentář: Mt 23,1-12)

Myšlenky na středu, 28. 2. 2024

 Jestli jsi zrovna nemocný, modli se: „Pane, přestože je lékařská zpráva špatná, poslední slovo v mém životě máš ty. Odpusť mi, jestli jsem nedostatečně dbal na své zdraví a otevřel této nemoci nějaké dveře. Pozvedni mne na svědectví o své uzdravující moci. Ty jsi včera, dnes a navěky neměnný Bůh zázraků. ... (Slovo pro každý den)
 Vždy, když konal Ježíš zázraky, nějakým způsobem si vyžádal spolupráci lidí. Jsem jenom obyčejná, stará žena, ale myslím si, že je třeba nejenom modlitby a pomoci Boží, ale i pomoci lékaře. ... (helza)
 Hodná maminka synů Zebedeových vystihla smýšlení mnohých v církvi. U Pána ale platí úplně obrácené pořadí. Dokážeme se s tím smířit? ... (Komentář: Mt 20,17-28)

Myšlenky na čtvrtek, 29. 2. 2024

 Pokud jde o Boží vůli pro tvůj život, Bůh je tím, kdo o ní rozhoduje, a ty ji objevuješ. Není to něco, co bys mohl změnit, nějaké téma k diskusi nebo plán, k němuž se můžeš vyjádřit. Pravdou je, že Boží vůli můžeš minout a být nešťastný, nebo naopak můžeš dělat věci tak, jak chce on, a zakoušet „jásot a nevýslovnou, vznešenou radost“ Rozhodnutí je na tobě. ... (Slovo pro každý den)
 Ještě jako nevěřící jsem vypozorovala, že nejlepším řešením čehokoliv je nechat ho na … dnes nechápu, jak jsem to myslela, když jsem v Boha nevěřila, pravdou však je, že jsem se Jeho vůli zcela odevzdala a On mě vedl těmi nejkrásnějšími cestami až mě nakonec přivedl k Sobě. ... (helza)
 Bůh i dnes „jen“ napovídá. Nepřesvědčuje, neláme, nedokazuje. Ostatně víme, že ani zmrtvýchvstání našeho Pána není pro mnohé přesvědčivé. ... (Komentář: Lk 16,19-31)