velky patek - menu


‹- Zpět na obsah všech receptů
‹- Helzin svět
‹- Má víra - domov mé duše

Velikonoční menu - Velký pátek

Velký pátek je pro katolíky dnem hlubokého smutku, protože Ježíš Kristus byl v tento den ukřižován a uložen do hrobu. Nekoná se mše, odhaluje a uctívá se Kříž, strojí se boží hrob. Zpívají se Pašije. Tento den je postní, nejí se žádné maso. Někde jí pouze zbytky pečiva ze Zeleného čtvrtka, obědvají polévku, nebo pouze kávu.


Obsah receptů na Velký pátek:



Vaječná tlačenka:

Suroviny

  • 8 natvrdo uvařených vajec

  • 200g nakrájené, vařené zeleniny

    (mrkve, celeru, petržele, hrášku, brambor ...)

  • 1 tatarka nebo majonéza

  • 2PL hořčice

  • 3dl dobrého (slepičího) vývaru

  • 1 cibule

  • 1 sáček želatiny v prášku

  • 1PL nakrájené pažitky

  • mletý pepř, sůl

Postup: Vejce oloupeme, nakrájíme a přidáme ostatní suroviny. Vše zalijeme vývarem, ve kterém jsme rozpustili želatinu, promícháme a dochutíme solí a pepřem. Za občasného promíchání necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Potom vlijeme do formy, vypláchnuté studenou vodou a necháme v lednici ztuhnout.

« obsah receptů na Velký pátek


Povidlové vdolky s kysanou smetanou:

Suroviny: (1hrnek = asi 2dl)

  • 3 hrnky polohrubé mouky

  • 1 hrnek mléka

  • 6 PL cukru

  • 1 sáček vanilkového cukru

  • 6 PL tuku

  • 2 žloutky

  • 11 PL sušeného droždí

  • citrónová kůra

  • špetka soli

  • mouka na vál, olej na smažení

Suroviny na zdobení: 1 kelímek zakysané smetany, 1 sklenička povidel

Postup: Do mísy prosejeme mouku, uděláme důlek, vsypeme droždí a cukr, přilijeme trochu mléka a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme zbylé suroviny, těsto zaděláme a necháme vykynout. Vykynuté rozválíme na placku silnou asi 5-8mm a hrnkem namočeným v mouce vykrájíme vdolky. Necháme chvíli kynout, pak usmažíme pod pokličkou na oleji. Po otočení již nezakrýváme. Hotové klademe na savý papír a zdobíme povidly a zakysanou smetanou

« obsah receptů na Velký pátek



‹- Zpět na obsah všech receptů
‹- Helzin svět
‹- Má víra - domov mé duše