Boží hod velikonoční - menu


‹- Zpět na obsah všech receptů
‹- Helzin svět
‹- Má víra - domov mé duše

Boží hod velikonoční - menu


V tento den vrcholí velikonoční svátky a slaví se Ježíšovo vzkříšení. V kostelech se světí hlavní velikonoční pokrmy - beránek, mazanec, vejce, chléb a víno, někde i uzené maso. Někde část posvěcených pokrmů položí na stůl před chrámem, krájí se, jí a koná se malé agapé.

Doma se podává slavnostní oběd - dobrá polévka, smažené, nebo pečené kůzle, boží milosti a piškotový beránek..


Obsah receptů na Boží hod velikonoční:



Valašská kyselica:

Suroviny:

  • 1 l vody

  • 500 g kysaného zelí

  • 5 dl smetany (nebo 3 dl mléka + 2 dl smetany)

  • 2 žloutky

  • 2 PL hladké mouky

  • 8 uvařených křepelčích vajec (nebo 4 slepičí)

  • sůl

  • koření: bobkový list, kmín, mletý pepř.

Postup:

  1. Nakrájené zelí uvaříme v osolené vodě s kmínem a bobkovým listem, až změkne. Ve smetaně (nebo smetaně s mlékem) rozkvedláme mouku a vejce, přidáme k zelí a ještě chvíli vaříme. Podle chuti dochutíme a na talíři zdobíme půlkami křepelčích, nebo čtvrtkami slepičích vajec.

  2. Vejce můžeme také syrová opatrně vyklepnout do polévky na konci varu a po poklicí nechat 5 minut "dojít". (aby zůstala "na hniličku")

« Boží hod velikonoční - obsah


Kůzle ( nebo jehně) se šťouchanými bylinkovými brambory:

Suroviny:

  • 1 kg kůzlečího, nebo jehněčího masa

  • 500 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)

  • 10 kuliček pepře

  • 3 kuličky nového koření

  • 2 bobkové listy

  • sůl

  • hladká mouka, vejce a strouhanka na obalení

  • olej na smažení

Suroviny na bylinkové brambory:

  • 500 g brambor

  • 2 dl smetany

  • hrst nasekaných bylinek (pažitky, petrželky a trošky tymiánu)

  • sůl

Postup:

  1. Maso dobře očistíme od všech, i malých kousíčků tuku (ty dělají pach skopového masa) a doměkka uvaříme ve vodě s kořením, zeleninou s trochou soli. Maso vyndáme, necháme vychladnout a nakrájíme na plátky, které obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Na oleji usmažíme dozlatova, necháme okapat na savém ubrousku a podáváne s brambory.

  2. Bylinkové brambory: Brambory uvaříme v osolené vodě, (já přidávám kmín, nebo raději koření Mahá, mám-li, pak celerový list a malý kousek mořské řasy Wakame) scedíme, zalijeme smetanou a převaříme. Rozšťoucháme najemno a promícháme s bylinkami. Nakonec můžeme přidat kousek másla.

« Boží hod velikonoční - obsah



‹- Zpět na obsah všech receptů
‹- Helzin svět
‹- Má víra - domov mé duše