Zelený čtvrtek - menu


‹- Zpět na obsah všech receptů
‹- Helzin svět
‹- Má víra - domov mé duše

Velikonoční menu - Zelený čtvrtek

Svůj název získal podle barvy Olivové hory, kde začalo Ježíšovo utrpení; možná však podle zeleného mešního roucha, které se v tento den používá. Na Zelený čtvrtek zní zvony v křesťanských kostelech naposledy - "odlétají do Říma". Vrací se až na Bílou sobotu. V tento den by se mělo jíst něco zeleného, například špenát, kopřivy, bylinky, nebo ranná zelenina (aby byl člověk zdravý celý rok) a začínají se péci Jidáše.


Obsah receptů na zelený čtvrtek:



Slepičí vývar s knedlíčky

Suroviny vývar:

  • 1 větší slepice

  • 500g kořenové zeleniny

    (mrkev, celer, petržel)

  • 1 větší cibule

  • hrst zeleného hrášku

  • slepičí bujon (značka Magi)

  • 10 kuliček pepře

  • 5 kuliček nového koření

  • 1 hřebíček

  • zelená petrželka a pažitka

Suroviny knedlíčky:

  • 2 žemle

  • 150g slaniny

  • mléko

  • 1 vejce

    
  • 2 PL polohrubé mouky

  • 1 malá cibule

  • muškátový květ, pepř, sůl

  • zelená petrželka

Postup vývar: Slepici (kuřecí skelet) uvaříme s kořením, bujonem a cibulí. Asi 1 hodiny před koncem vložíme zeleninu. Vývar scedíme, svaříme na 1 litr, zeleninu nakrájíme. Nakrájenou zeleninu a ve slané vodě uvařený hrášek vložíme do vývaru, přidáme knedlíčky, sekanou petrželku s pažitkou a podáváme. Pokud vaříme v papiňáku, vkládáme zeleninu podle typu hrnce, já asi 5 minut před koncem.

Postup knedlíčky: Do žemlí, namočených v mléce přidáme na cibulce osmahnutou slaninku (obojí velmi jemně nakrájené), jemně nasekanou zelenou petrželku, vejce, muškátový květ, pepř a sůl, zamícháme. Knedlíčky tvoříme lžící namočenou ve vařící osolené vodě, do níž je vhazujeme. Vaříme 5 - 6 minut

« obsah zelený čtvrtek


Špenát z mraženého listového špenátu, nebo z protlaku

Suroviny:

  • 1 špenát (mražený protlak, či listy, nebo čerstvý)
  • 1 cibule velmi jemně pokrájená

  • máslo, nebo olej

  • velmi jemně pokrájená slanina

  • hladká mouka

  • mléko

  • vejce

  • sůl

  • pepř

  • česnek

Postup:

  1. Na másle, případně oleji (podle chuti, já dávám máslo a olej) osmahneme cibulku, kdo chce, může přidat i slaninu. Zaprášíme moukou, až zpění, zalijeme mlékem (můžeme použít i smetanu), v němž jsme rozkvedlali vejce. Mléka jen tolik, abychom v něm dokázali mouku povařit, pokud máme protlak rozpuštěný v mikrovlnce, přiléváme vodu se špenátu, mléka stačí méně. Vložíme špenát, velmi krátce zavaříme, osolíme a dochutíme česnekem, a pepřem.

  2. Podáváme s vejcem, klobásou, hovězími či drůbežími přírodními řízky, brambory, nebo noky.

Poznámky:

  • čerstvý špenát omyjeme, spaříme a nasekáme, nakrájíme, nebo rozmixujeme podle možnosti a chuti. Pak už nevaříme, pouze jej vložíme do připravené, s mlékem povařené zásmažky.

  • Někdy, koncem zimy zvlášť, obsahuje cibule, nebo i špenát méně cukru a jídlo nemá tu správnou mňamkovou chuť. Zkuste přidat malou lžičku cukru

« obsah zelený čtvrtek


Špenátové noky, nebo nočky

Suroviny:

  • vejce podle počtu strávníků

  • přiměřeně mouka hrubá

  • prášek do pečiva

  • přiměřeně mléko

  • zbytek špenátu

  • sůl a koření dle chuti

Postup:

  1. Dám si vařit velký hrnec vody - bez soli začne dříve vařit, osolím ji až vře. Vejce osolíme, rozšleháme, přimícháme zbytek špenátu a zalijeme mlékem. V hrubé mouce dobře rozmícháme prášek do pečiva a postupně přidáváme do noků. Když se nám zdá těsto dost husté, namočíme polévkovou lžíci do vroucí vody, "odkrojíme" z těsta jeden nok a vhodíme. Pokud se rozvaří, přidáme mouku (může být i trochu hladké). Zkoušíme a zahušťujeme až se nok nerozváří, pak lžící odkrajujeme jeden za druhým a zavaříme. Jakmile vyplavou, chvíli počkáme, jeden ochutnáme a je - li hotový, noky scedíme. Dobře okapeme, promícháme s kouskem másla a podáváme.

  2. Jsou výborné posypané strouhaným sýrem, můžeme je polít osmaženou cibulkou, nebo slaninou. Můžeme k nim podávat volské oko, nebo jarní zeleninový salát.

Poznámky:

  • Množství vajec a mouky neuvádím, záleží na počtu a jedlíkovosti strávníků, já klidně navařím víc, 1-3 vejce na osobu, mléko a mouku podle hustoty.

  • Nejlepší jsou tak husté, že se skoro rozvařují, ale už drží pohromadě.

  • Mouka lze použít hladká, polohrubá, hrubá i krupice, já mám nejraději hrubou s trochou hladké.

  • Správné noky se dělají se žloutků a se sněhem, já mám ale ráda tyhle.

« obsah zelený čtvrtek


Kopřivový špenátek

Suroviny:

  • 750 g mladých kopřiv

  • 2 střední cibule

  • 30 g másla

  • 1 PL oleje, a másla

  • 1 PL hladké mouky

  • 2 vejce

  • sůl

  • pepř

  • 2 stroužky česneku

  • 50 ml šlehačky (smetany)

Postup:
  1. Vezmeme kbelík, rukavice a nůžky a najdeme mladé, čisté (pejsky neoznačené kopřivy). I namočené kopřivy pálí. Musí jich být více jak polovina kbelíku. Dobře je opereme a navážíme 750 g nebo to uděláme odhadem, je toho plný asi 4 litrový hrnec. Vařením se obsah podstatně zmenší. Zalijeme horkou vodou a 10 - 15 minut povaříme

  2. Cibuli nakrájíme, na másle a oleji zesklovatíme, přidáme hladkou mouku, mírně prosmažíme.

  3. Slijeme vodu z kopřiv( nevyléváme, po vychladnutí použijeme do zálivky květin), kopřivy necháme okapat a vrátíme do hrnce. Přidáme připravenou cibuli, osolíme, opepříme, přidáme vejce a podle chuti prolisovaný česnek - nemusí být. Všechno krátce povaříme, obsah hrnce rozmixujeme a nakonec zahustíme rozšlehaným vejcem.

  4. Chuť kopřivového špenátu zjemníme šlehačkou nebo kondensovaným mlékem, všechno chvíli prohřejeme.

« obsah zelený čtvrtek


Velikonoční kopřivová polévka

Suroviny:

  • 150 g listů z mladé kopřivy

  • 1 litr zeleninového vývaru

  • 1 cibule (šalotka)

  • 1 lžíce (olivového) oleje

  • 75 g smetany

  • 1 žloutek

  • Sůl

  • Čerstvě umletý černý pepř

  • Strouhaný muškátový oříšek

  • 1 vejce vařené natvrdo

Postup: Mladé kopřivové listy omyjeme vlažnou vodou, necháme okapat, jemně nasekáme a dusíme asi 3 minuty ve 150 ml zeleninového vývaru. Šalotku nakrájíme na malé kostičky a podusíme na olivovém oleji, přidáme ke kopřivám a celou směs přelijeme zbytkem vývaru. Vše krátce v hrnci povaříme. Kysanou rostlinnou smetanu ušleháme se žloutkem a vmícháme do odstavené polévky. Poté polévku opatrně opět zahřejeme, až se spojí se žloutkem a smetanou, osolíme, ochutíme pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Natvrdo uvařené vejce oloupeme, nakrájíme je na drobno a ozdobíme jím naservírovanou velikonoční kopřivovou polévku.

« obsah zelený čtvrtek


Salátek z mlaďounkých kopřiv:

Suroviny:

  • 400 g kopřiv

  • 1 ks (stroužek) česneku

  • 1 ks cibule 2

  • lžíce oleje

  • 1 lžíce citrónové šťávy

  • sůl, pepř

Postup: Oprané kopřivy nasekáme najemno a vložíme je do mísy vytřené stroužkem česneku. Přidáme nakrájenou cibuli a zalijeme zálivkou připravenou z oleje, citrónové šťávy, soli a pepře. Nakonec zlehka promícháme a podáváme k nádivce.

« obsah zelený čtvrtek



‹- Zpět na obsah všech receptů
‹- Helzin svět
‹- Má víra - domov mé duše